Какво е сайдинг и как ще преобрази дома ни.

Какво е сайдинг и как ще преобрази дома ни.

Всички знаем, че фасадата на сградата е нейното лице пред света. За да ѝ придадем индивидуално излъчване можем да използваме едно доста практично решение, наречено сайдинг. Използването на сайдинг увеличава здравината на конструкцията, помага да се удължи живота на постройката, без основни ремонти на външните стени и не на последно място – подобрява със сигурност външното естетическо излъчване на дома ни.

Какво е сайдинг?

Сайдингът е висок клас фасадна облицовка, удачен вариант, както за новоизграждащи се сгради, така и за реконструкция на вече построени такива. Появила се през 60-те години на миналия век в Щатите, в настоящето тази технология става все по-популярна. В своя първообраз сайдингът е бил правен от висококачествени дървени панели, закрепени под наклон един под друг. Днес, години по-късно, той е претърпял неузнаваема промяна и сайдинг плоскостите могат да бъдат изработени от различни материали.

Този метод на фасадно облицоване става все по-търсен, тъй като използваните елементи практически не корозират и не се деформират във времето, предпазват стените на къщата, с изолационните си качества повишават енергийната ефективност и нямат нужда от специална поддръжка. Но нека в следващите редове се запознаем с това, кои са най-разпространените видове сайдинг.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е %D0%A6%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3-1024x538.jpg

Цокълен сайдинг

Изработен от поливинилхлорид, цокълният сайдинг представлява най-често панели, имитиращи тухлени или каменни зидове. Използва се предимно за облицовка на долната част на фасадата, тъй като е особено издръжлив и устойчив, както на механични удари, така и на различни атмосферни влияния, като дъжд, сняг, ветрове или силно слънце. Друго негово предимство е дългия му експлоатационен живот, който може да премине 50г.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е %D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3-1024x538.jpg

Винилов (пластмасов) сайдинг

Виниловият сайдинг представлява изработени от поливинилхлорид плоскости(панели). Обикновено всеки панел е с размери от 10 до 30 см. ширина и дължина от 2 до 6 м. Изключително лесни за монтаж и с дълъг живот (при добро поставяне и условия могат да издържат над половин век), виниловите сайдинг елементи са много търсени и предпочитани.

Отличават се с избор от богата цветова гама, лесна поддръжка и са идеални за климатичните условия в България. Гъвкавостта и пластичността на виниловия сайдинг при монтаж, както и сравнително ниската му цена, го превръщат в един от най-често правените избори при вземане на решение за фасадна облицовка.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е %D1%84%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3-1024x538.jpg

Фиброциментов сайдинг

Фиброциментовите плоскости за този вид сайдинг, са произведени от цимент, целулозни фибри и подсилващи влакна и добавки (различни пигменти и варовик). Като правило се произвежда в плоски ленти с дължина около 3 м., около 20 см. широчина и 1 см. дебелина. Тези плоскости увеличават, както топлоизолацията, така и шумоизолацията в построената сграда.

Другите му предимства са, че фиброциментовите плоскости са доказано издържливи и негорими, а технологията им на производство е екосъобразна, без отделяне на вредни емисии. Изборът на фиброциментов сайдинг придава тежест и шик на фасадата. Създаден с богат избор на цветове, той е и малко по-скъп от останалите варианти.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е %D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3-1024x538.jpg

Дървен сайдинг

Да се избере дървен сайдинг е едно от най-добрите решение, ако разбира се, финансовите възможности го позволяват, тъй като той е най-скъпият вариант. Заедно с всички плюсове, които са характерни за сайдинга, при избора на естествени дървени материали като сайдинг панели, съществува и възможността за локална подмяна на елементи, без да се нарушава целостта на фасадата.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е %D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3-1024x538.jpg

Метален сайдинг

Този вид фасадна облицовка е по-рядко избирана поради тежестта на сайдинг частите, както и по-високата цена на изпълнение. Металният сайдинг със сигурност предпазва постройката от атмосферни влияния, устойчив е на механични повреди и е огнеупорен. Тъй като може да бъде монтиран, както вертикално, така и хоризонтално, този вид сайдинг е предпочитан при облицовката на стени и обшивка на сградни корнизи при комплексно покривно изграждане.

Разказахме ви накратко за най-добрите фасадни решения за интериорен сайдинг. Сайдингът е удачен вариант да предпазите допълнително фасадите или да разнообразите вида на вашия дом. Цените стават все по-достъпни, а монтажа – практически може да се извърши през всички сезони на годината.

Важно е обаче, да потърсите качествени изпълнители и материали, за да си гарантирате резултат, който няма да се промени или начупи във времето. За това, ако изпитвате несигурност в решението или са възникнали въпроси, не се колебайте да се свържете с нас, за да ви дадем безплатно висококвалифицирани мнение и препоръка.

А на този линк ще намерите подробна информация за сглобяемите къщи.