Ламинат – топ 5 на най-качествените в България.

Ламинат – топ 5 на най-качествените в България.

Когато правим ремонт или обзавеждаме дома или офиса, ключово значение има изборът на подовата настилка. Ламинатът отдавна е утвърден като добра алтернатива на естествения паркет, особено когато той е по-висок клас. Именно този тип – по-висококачествените подови настилки от ламинат – ще разгледаме в тази статия. 

Тук ще обърнем внимание на петте най-добри производители на висококачествен ламиниран паркет, които предлагат продуктите си и на българския пазар. Преди това обаче, нека погледнем основните критерии при избора на тип ламинат.

ламиниран паркет

Какво да гледаме?

Висококачественият ламиниран паркет се отличава от по-нискобюджетния с по-голяма износоустойчивост, както и по-хубав дизайн и реалистичен вид. Освен това, той има по-високо ниво на влагоустойчивост и при него не се появяват проблеми с нестабилни сглобки или отваряне на фуги между ламелите.


Един от най-важните елементи при избора на ламинат е неговият клас на износоустойчивост. Тук изборът може да варира в зависимост от това, в какъв тип помещение ще бъде положен. Класове 21-23 са за домашна употреба (за по-ниско ниво на натовареност), а класове 31-34 са предимно за търговска употреба, макар че 32 може да се ползва и за дома, както и за търговски помещения от рода на магазини и кафенета. Клас 33 обикновено се използва за административни и обществени сгради, където натоварването е по-високо, а клас 34 съответно може да бъде използван за всеки тип търговски помещения.

Нивото на устойчивост на влага също е от голямо значение, както и дебелината на ламелите, която може да достигне до 12 мм. При по-дебели ламели нивото на шумо- и топлоизолация е по-високо.

Това, до колко материалите, които се използват при изработката на ламината, също е основен критерий, който следва да вземем предвид, когато става въпрос за избор на добър ламинат. В повечето случаи ламинатът се изработва от естествени материали, но следва да гледаме дали импрегниращите съставки отговарят на утвърдените от Европейската асоциация на производителите на подови ламинати (EPLF) стандарти за качество или от подобен тип организация. Това ще гарантира, че при изработката на ламината се използват допустими количества канцерогенни вещества като меламинова смола например. Нея производителите използват за съединяване на различните слоеве на ламината, но тя отделя формалдехид, който е отровен.

И не на последно място, от изключително значение са и дизайнът и шарките на ламелите, като при по-висококачествените ламинати изборът е значително по-голям от по-евтините.

А ето и нашата класация за петте най-добри производители на висококачествен ламинат, предлагащи продуктите си и на българския пазар, изработена според оценката на потребителите и качеството на използваните материали. 

Pergo 

https://en.pergo.com/en-sg

Няма как да не започнем с пионерите в областта – шведската компания Pergo, която в средата на 70-е години на миналия век (под бащиното си име Perstorp AB) създава първите ламинирани подови настилки. Фокусирани върху качеството и детайла от тогава та до днес, Pergo правят едни от най-издръжливите и най-красиви продукти, които освен ламинат, включват естествен паркет и винилни настилки. 

За разлика от много видове от същия клас, ламинатът на Pergo има пет, а не четири слоя. Основният се състои от влагоустойчив HDF; заедно с това има стабилизиращ слой, “декоративен”, и удароустойчив. Петият слой се изработва с помощта на патентованата  TitanX™ и осигурява дългогодишна сигурност срещу износване и надраскване от обувки с високи токчета, изпускане на остри предмети, лапи на домашни любимци, и др. Съответно, това дава възможност за монтиране на Pergo ламинатите не само у дома, а и в офис пространства. 

Поради факта, че са изработен от материал с висока плътност и има пет слоя, ламинатът е и с по-висока пожароустойчивост. Въпросната TitanX™ технология прави и почистването по-лесно, тъй като проникването на прах между ламелите или “залепването” отгоре е по-трудно. Тя допринася и за по-високата влагоустойчивост на ламината.

От компанията са работили усърдно и по антистатичността на ламинираните паркети, като индексът на антистатичност е изключително висок.

Pergo предлагат голямо разнообразие от размери и шарки, както и дебелината на ламелите. 


Ламинатът на шведската компания има десет пъти по-нисък индекс от допустимите от ЕС отделяне на формалдехид, което ще рече, че е супер еко. Освен това, материалът, от който изработват основния слой, реално се събира от строителни дейности, фабрики за рязане на дърва и изобщо от места, където остава дървесина, която ако не се употреби, би се изхвърлила. Да живее рециклирането!

Системите за захващане The PerfectFold™ and Uniclic click улесняват монтажа в максимална степен.

Kronotex

https://www.swisskrono.com/

Немски производител, утвърдил се отдавна на европейския пазар. Отговаря напълно на европейските екологични изисквания за качество, а здравната и устойчивостта са едни от най-големите му предимства. Класът на износоустойчивост е предимно 32 и 33, което позволява монтиране в различен тип помещения и живот между 15 и 30 години. Паркетът от този тип трудно ще се надраска и е силно устойчив на високи температури поради добрата дебелина на дъската (за някои видове тя варира между 12 мм или 14 мм). Това го прави особено подходящ за инсталиране в помещения с подово отопление.   

Продуктите на Kronotex се характеризират с изящен дизайн и различни видове релеф, имат водоустойчива Aqua Stop System и антибактериално покритие и са лесни за монтаж заради системата за захващане 1click2go.

Tarkett

https://home.tarkett.com/

Tarkett също е един от лидерите на световния пазар, който предлага отлично немско качество на добра цена. 

Този тип ламинат има 4 слоя, които се пресоват заедно по технологията DPL (с високо налягане при висока температура). Това осигурява висока устойчивост и лесно почистване.

Системата за захващане предотвратява натрупването на прах между ламелите, а самата повърхност е антистатична и има защита срещу замърсявания, както и антибактериални качества. Декоративният слой може да бъде матов, гланциран, с противоплъзгащи се качества и др. Компанията предлага широка гама от цветове, шарки и структури. 

Както и Kronotex, Tarkett ламинат е съвместим с различни системи за подово отопление, като средно гаранцията е от поне 15 години експлоатационен живот.

Quісk ѕtер 

Пpoдyĸтитe нa Quісk ѕtер ce пpoизвeждaт в Бeлгия. Това само по себе си говори за високи стандарти при изработката на ламината.

Освен на здравина и дълголетие, тук залагат много сериозно и на дизайна. Компанията си има собствен дизайнерски отдел, който работи усилено за постигането на най-доброто по отношение на цветовете, шарките и “релефа”.

Quісk ѕtер са много добри и по отношение на влагоустойчивостта. Заедно с това имат и защита срещу надраскване, почистват се лесно и са силно антистатични.

Kaindl 

Една от най-старите компании в Европа, основана през 1897 г. като фабрика за обработка на дървен материал.

Ламинираните паркети Kaindl са австрийски по природа и са добре известни не само на европейския, но и на американския пазар. Те се отличават с особено висока степен на издръжливост в сравнение с подобни продукти. Размерите обикновено варират от 8.5 мм до 10 мм, като дизайните силно наподобяват естествено дърво по вид и структура. Изобщо, Kaindl също могат да се похвалят с голямо разнообразие и високо качество, така че със сигурност са добър избор за  дома, офиса или друго работно помещение.

Коя марка да избера в крайна сметка?

Отговорът на този въпрос зависи до голяма степен от размера на бюджета и предназначението на помещението, в което ще монтирате съответната подова настилка. Представените марки са топ на пазара от години и предлагат сходни като качество продукти. Определено която и да изберете, ще останете доволни. За домашна употреба например, където изискванията за натоварване и влагоустойчивост не са твърде високи, решаваща роля в процеса би изиграл вкусът към даден дизайн.