Какво е „декинг“ и къде се използва?

Какво е „декинг“ и къде се използва?

Аман от чуждици значи, някой ще си рече. Може би защото напоследък покрай тази глобализация станаха много, та на доста хора заемките от чуждия език не им се нравят. Но истината е, че те ни улесняват, когато говорим за разни неща. Такъв е и случаят с понятието “декинг”, което ще осветим в тази статия, не толкова по отношение на езика, а по-скоро във връзка с това, къде и как може да използваме декинг в строителството и архитектурата.

Да се запознаем

И все пак, да започнем отначало – като се запознаем с термина “декинг”. Той произхожда от английската дума “decking”, която има няколко значения. Едното е на материал, който се използва за направата на палуби/дървени настилки, а другото значение всъщност се отнася до самата дървена подова настилка (външна). Взели сме си английската дума, защото ни е по-лесно – в нашия език би било малко сложно да обясним понятието само с една дума. 

Да се опознаем 

Научихме от къде идва понятието, да видим сега основните видове декинг и къде се използва като той като цяло. 

Масивен декинг

Започваме с най-класическия тип – масивния декинг. Той предлага функционалност, високо ниво на издръжливост и безкомпромисна елегантност. Изработва се от различни видове дърво като едни от най-популярните са бор, който претърпява вакуумно импрегниране,  лиственица, позната още като най-твърдата и най-здравата иглолистна дървесина, махагон сапели, пристигащ от далечна Африка, и кумару, родом от Южна Америка. 

Вакуумно импрегнираният бор е едно от най-добрите решения, ако вземем предвид съотношението цена-качество, като в същото време по характеристики той успешно си съперничи с други негови братовчеди в групата “масивни”. Без съмнение, той не е толкова издръжлив, колкото кумаруто или лиственицата например, но това в никакъв случай не означава “неиздръжлив”. Напротив, преминаването през вакумна импрегнация го защитава от атмосферни влияния, гниене и насекоми за дълги години напред. 

При този тип обработка дървото се импрегнира в дълбочина в автоклави и с помощта на хидравлично налягане. Така се гарантира в още по-голяма степен устойчивостта на материала, който по съществото си действително е по-мек и податлив от някои други видове. При импрегнацията борът получава лек зеленикаво-кафяв отенък, който допълва идеално екстериорните площи, където се поставя (градина, покрив или басейн). 

Освен споменатите вече махагон сапели и кумару, сред другите по-екзотични видове за масивен декинг са тик и ипе. Те заемат челни позиции в класациите за издръжливост, а тиковото дърво традиционно е сред най-търсените в световен мащаб. То е свръх влагоустойчиво заради високото съдържание на естествени масла се и затова често се използва за направата на палуби на кораби и луксозни яхти. 

Композитен декинг

Той е добра алтернатива за тези, които искат да инвестират по-малко ресурси в поддръжка. Дървесно-полимерните композити (WPC decking), както и масивният декинг, също са изключително издръжливи и обикновено намират приложение за направата на платформи за тераси на частни домове и заведения. Този тип декинг е и по-лесен за монаж, а опцията “скрит” монтаж придава още по-голяма елегантност на терасите, тъй като в такива слуачи винтовете са скрити от погледа.

Композитният декинг е особено подходящ и за паркове и градински съоръжения, открити тераси и стълбища на жилищни и бизнес сгради, фасади на сгради и разбира се, около изкуствени и естествени водни басейни.

Декинг от термодърво

Декингът от термодърво също е много добър избор за всеки тип екстерирор. Термодървесината представлява материал, който е обработен с помощта на пара и висока температура. Екологичен в максимална степен, той е по-лек, но същевременно по-плътен и не позволява развитието на гъбички и гниене тъй като нивата на влага и въглехидрати са сведени до минимум. Същевременно опасността от напукване е много малка. Този тип декинг също се отличава с изключителни естетически качества и позволява скрит монтаж, което го прави още по-елегантно решение за външни пространства като тераси, басейни, декоративни езера и др.

И все пак, декингът от термодърво не е за предпочитане пред композитния декинг, ако става въпрос за площи с високо натоварване, тъй като плътността му не е достатъчно голяма.

Бамбуков декинг

Този тип силно наподобява масивния декинг по нюанс и шарка, както и на допир. Той също е един от най-издръжливите видове декинг и може да се използва за площи, продължително излагани на слънце и неблагоприятни климатични условия. Така например, може да бъде добро решение за екстериора на барове и заведения, разположени на плажа, както и открити тераси и стълбища.

До нови срещи

Както стана ясно, не случайно декингът е хит от известно време насам. Заради изключителната си издръжливост и естетически качества, той намира широко приложение при екстериорни декорации и обзавеждане (може да се използва за направата на пейки, маси и дори за фасадни облицовки).

Друго негово предимство е, че се монтира чисто, лесно и сравнително бързо, и като цяло не изисква твърде голяма поддръжка (при масивния декинг има ежегодно омасляване и понякога премахване на покритието от предходната година). Със сигурност декингът ще пребъдва още доста време, така че ще се срещаме с него на очакваните вече места.