Термодървесина – как да използвате за екстериор

Термодървесина – как да използвате за екстериор

Ако “декинг” е дума, която все още не разбирате, искате да вземете най-доброто решение във връзка с декорацията на екстериорни пространства или и двете, то трябва да прочетете тази статия. В нея ще обсъдим (за)що е то термодървесината и как можем да я използваме за външните площи. 

Що е то термодървесина?

Терминът “термодървесина” ясно подсказва, че става въпрос за преминаване на материала през вид термична обработка. Какъв вид по-точно, ще видим накратко преди да пристъпим пристъпъм към идеите за приложението. 


Модерната технология за изсушаване на дървото (термична дървообработка изобщо не е ново явление) се ражда през 20-те години на миналия век на скандинавска територия. Страни като Финландия и Норвегия са пионерите в областта, но вече има експерти от Холандия, Германия и Франция, също патентовали свои собствени технологии (които естествено се доближават до оригиналните). Та, процесът представлява продължително нагряване на суровата дървесина в специално изработени за целта пещи.

Обикновено температурата, до която стига то, е около 200 °C, а целият процес продължава около 110 часа, като в някои случаи в зависимост от типа дърво, температурата темепратурата или продължителността на обработка варират леко. Разбира се, качеството на самото дърво също е от значение, така че лидерите в производството на термодървесина използват възможно най-подходящите за целта видове дърво (от иглолистните това са смърч и бор например, от широколистните много добри видове са ясен,). 

Важно е да се отбележи, че термичната обработка се осъществява единствено чрез пара и нагорещен въздух, без химикали. Ура! 

Защо е то термодървесина?

Какво се случва в пещите, където се суши дървесната дървесина (по модерния начин, така да кажем)? Нещо подобно на магия. Степента на водопоглъщане на материала намалява от три до пет пъти. Това означава силна защита от опасността от деформация и “хващане на гъбички” при разнообразните климатични условия, които в България все още си имаме. Дори под въздействието на яркото слънце или вода, термодървесината не изсъхва и не набъбва.

Силно намалената способност за абсорбиране на влага ще рече и че почти няма да имате грижи относно поддръжката, с други думи, ще си спестите използването на импрегниращи средства. 

Този тип термообработка разлага въглехидратите, които съставляват важна част от структурата на дървото (в него има голям процент целулоза, а целулозата реално е полизахарид, изграден от глюкозни остатъци). Когато въглехидратите изчезват, то и бактериалната среда изчезва, съответно и условията за гниене също изчезват.

При процеса на обработка смолата също бива премахната, което прави дървесната повърхност по-стабилна и по-равна. Това от своя страна допринася за по-лесно боядисване, както и за по-дълготраен ефект от боядисването. 

Естествена красота

Тази характеристика на термодървесината е толкова силна, че сякаш заслужава отделно внимание. Навярно няма да преувеличим, ако кажем, ако кажем, че независимо от типа дърво, което се използва, това е един изключително красив материал (и много приятен на допир). Това се дължи на факта, че при изсушаването цветът му се променя (обикновено потъмнява), а повърхността му се изглажда. Новият цвят се вижда и при срез, тъй като дървото потъмнява не само повърхностно, а и в дълбочина. 

Особено красиви са термоясенът, който е един от най-издръжливите, и при обработка става прекрасен “тъмен орех”, както и термоборът, който при “престой в пещите” придобива топъл карамелен цвят и заяква значително. Тук е моментът да уточним, че под въздействие на ултравиолетовите лъчи, цветът на термодървесината може да посивее леко (е, няма идеални материали, макар че термодървесината се доближава доста).

За едни това е неприятна последица от излагането на слънце, която преодоляват като боядисат или лакират съответните мебели/настилки или използват средства с UV-защита. Други пък виждат в дефекта ефект и изобщо не се притесняват от сребристия оттенък отенък, който добиват техните дървени площи. 

Екстериорно приложение

Предвид всичко казано дотук, не е учудващо, че термодървесината намира широко приложение при различни екстериорни решения. Заради безкомпромисната си влагоустойчивост, тя се използва за направата на различни видове декинг настилки.

Една от първите асоциации, с които се свързва този термин, се отнася до площи около басейни (все пак “декинг” идва от английската дума “decking”, като едно от значенията й е “материал, използван използан за направата на палуби”). Та в момента такъв тип декинг настилки около плувни басейни или декоративни езера са хит, защото, както вече стана ясно, са издръжливи и красиви. Нуждно е да допълним и че не са хлъзгави, а това е топ критерий за материал, върху който ще се разхождат мокри джапанки.

Естествено, “палубата” можем да я пренесем в градината или на терасата, като разнообразието от идеи за това, какъв тип и колко настилка да използваме в такива случаи, е повече от голямо. Стълбищните пространства също могат да бъдат облицовани с термодървесина.

В допълнение декингът може да се приложи при изработката на огради, както и пейки и други външни мебели. Експлоатираните покриви, сиреч тези, които се използват ползват за нещо повече, освен за “чадър” над сградата (плоски покриви на покривни тераси, градски покриви и т.н.), също могат да бъдат покрити с декинг.

Доста популярна практика, която се превръща в устойчива тенденция, е и термично обработено термичнообработеното дърво да се използва и при изработката на фасадни облицовки. Както собствениците на къщи, така и строителите на жилищни комплекси с блокове и бизнес сгради, залагат на този тип материал, тъй като той придава мекота и елегантност на облика.

Споменахме, че термодървесината е скандинавско откритие, нали? E, да добавим, че по онези ширини, където са луди фенове на сауната между другото, си правят и сауни от този тип материал. Той е подходящ както за външна, така и за вътрешна сауна, която може да се инсталира във всеки един частен дом или хотелски комплекс.

В заключение можем смело да обобщим, че модерната термообработка на суровата дървесина я превръща в изключително здрав и лесен за монтаж и поддръжка материал, който със завидните си естетически качества тотално пробразява облика на външните пространства във всеки тип сграда.