5-те най-добри стилове на покриви за вашия дом

5-те най-добри стилове на покриви за вашия дом

Вашата къща – мечта е на път да се сбъдне или вече живеете в нея, но покрива има нужда от ремонт? С този материал ще ви помогнем да направите перфектният избор при вземането на решение кой би бил най-удачният вариант за вас.

Защо покривът е най-важната част от къщата?

Изхождайки от факта, че покривa на една сграда е от основно значение по редица причини, трябва да подходите изключително сериозно какъв да бъде той. Покривът не само предпазва обитателите на дома, но оказва влияние и върху цялостното състояние на къщата. Планирайки какъв да бъде той, факторите, които следва да вземете предвид са общото архитектурно излъчване на сградата, атмосферните влияния и климат, средствата, които сте склонни да инвестирате, материалите, които желаете да бъдат използвани.

Материалите, които най-често се използват за изграждането на покриви.

Видът на материалите, които ще бъдат вложени, в голяма степен определят и стила на покрива, който ще изберете.

Керемиди – едни от най-предпочитаните в България материали за покриване на покриви. Устойчиви на големи температурни промени, както и незадържащи влага, керемидите се радват на широко приложение, особено за наклонени конструкции.

Битум – през последните години битумните покриви стават все по-популярни. Удобен за монтаж, дори без специални умения и инструменти, битумът като материал е предпочитан при изграждане на покривни пространства с по-сложна геометрия.

Камък – каменните покриви се славят с вечност и сигурност. Макар че придават неповторим чар на всяка къща, завършена с тях, те са трудни за ползване, тежки като конструкция, а и финансовата инвестиция, която трябва да се направи е доста сериозна.

Метал – металните покриви са също все по-предпочитани в строителството. Леки, достъпни и податливи на обработка, те могат да бъдат полагани под формата на ламаринени плоскости или ламаринени керемиди. Отличават се с почти вечен живот, а монтажа им е повече от лесен.

Топ 5 най – наложени покривни стилове

Предлагаме ви извадка от направено проучване, с която да улесним взимането на решение коя покривна конструкция би била най-подходяща за вашата къща. А ако тази информация ви кара да се колебаете още повече, винаги можете да се свържете с нас за кратка безплатна консултация.

Плосък покрив

Изключително елегантен, той е подходящо решение за малки постройки. Плоските покриви са примамливи, защото дават възможност за оформяне на зелено терасиране или бъдещо застрояване на още етажи. Чисто икономически, те са лесни за поддръжка и не изискват голяма инвестиция. Минусите на този вид покриви са, че тяхното изграждане и ползване трябва да е съобразено с климата. За съжаление, дори и при перфектно изградено покривно пространство от този тип, се наблюдава задържане на вода и сняг при по-интензивни валежи, а това може да доведе до течове през годините ползване.

Двускатен покрив

Това е най-популярният вид покрив, който се избира в над 85% от случаите при проект и строителство. Отличава се със спретнатост, простота и издръжливост във времето. Немаловажен е и факта, че това е един от най-евтините варианти, който може да бъде избран. Двускатните покриви могат да бъдат няколко вида, в зависимост от наклона, който е заложен при тяхното проектиране. Друг важен момент са материалите, от които ще бъде направен. Те трябва да са съобразени с атмосферните условия, за да се гарантира, че силни влияния като вятър, често преваляване или силно слънце няма да окажат негативно влияние на конструкцията.

А-образен покрив

Характерен със силният наклон на своите страни, този тип двускатен покрив е подходящ за малки вилни постройки. Неслучайно другото му наименование е алпийски, защото най-често се използва при строежа на къщи в алпийския регион на Европа. Придаващ неподправена романтика на цялостния облик на сградата, неговата структурата го прави перфектен за места, в които се наблюдават чести валежи на дъжд и сняг, тъй като не позволява тяхното натрупване. Монтажът му е лесен, а цената, на която може да бъде изграден – достъпна.

Хип покрив

Наречен четирискатен, страните му са бедренни, като две от тях са триъгълни, а другите две – трапецовидни. Този тип покрив е изключително атрактивен, практичен, но и скъпоструващ, тъй като е нужна инвестиция в предварителен прецизен проект. Предимствата му са, че е перфектно решение за райони със силен вятър и чести снеговалежи, а стрехите, които образува – предпазват фасадните стени на къщата.

Най-добрият-покрив

Многоскатов покрив

Състоящ се от доста елементи, този тип покрив е със сложни структура и процес на изграждане. Това със сигурност трябва да се вземе под внимание при правенето на преценка, тъй като ще натовари и предвидения бюджет. Обикновено, многоскатов покрив се избира, когато къщата по проект е многоъгълна или пък се прави обединяване на няколко постройки. Добре е във времето да се следи състоянието на тази конструкция, тъй като поради сложността си на изграждане може да създаде проблеми.

Да се вземе решение кой вариант на покрив би бил най-добрият е трудно, но е изключително важен момент. Трябва да се предвидят също материалите, климата, характера на бъдещия дом, нуждата от таванско помещение и още много фактори. Ако имате нужда от съвет или помощ – винаги можете да се свържете с нас за безплатна консултация. Вижте подробна информация за сглобяемите къщи ТУК!