Течни тапети – предимства и недостатъци

Течни тапети – предимства и недостатъци

В последните години течните тапети добиват все по-голяма популярност в страната ни. Дали това се обуславя от многото предимства, които имат, или пък заради огромните възможности за тяхното приложение, едно е напълно ясно – все повече хора избират тази разновидност на декоративна мазилка за домовете си. Разбира се, като всяко нещо, течните тапети имат освен предимства, но и известни недостатъци. Повече за плюсовете и минусите им ще ви разкажем в следващите редове.

Какво е течен тапет?

Течни тапети, това са вид луксозна декоративна мазилка, като тяхната основа е направена от копринени фибри и/или целулоза. За красивия им вид се добавят желани оцветители или декоративни елементи. По своята същност, течните тапети наподобяват висококачествени лукс тапети.

Течни тапети – предимства

 • Лесно и голямо приложение
  Поставянето на течния тапет не е сложен процес и от вас се изисква просто да приготвите правилният разтвор, да подготвите стените и да поставите тапетите. Течният тапет се продава под формата на прах и неговото разреждане го прави готов за нанасяне. Готовата смес може да бъде нанесена на почти всяка повърхност, включително и на такава, която е с необичайна форма като декоративна арка или колона.
 • Естествени материали
  Съставът на течните тапети е натурален, което ги прави екологично чисти. По време на тяхното поставяне не се излъчват вредни за здравето вещества и не се отделят химикали и специфична миризма. Това ги прави изключително подходящ избор за всякакви помещения, включително и за детска стая.
 • Високо качество
  Високото качество е друго предимство на този вид красива мазилка. Благодарение на състава си, течните тапети не привличат и не задържат прах. Освен това имат способността да намаляват нивото на външния шум с 10-15%, както и да предотвратяват появата на ехо в по-големи помещения. Допълнително, този вид тапет може да бъде лесно поправен при възникнало нарушаване по неговата цялост.
 • Устойчивост
  Течни тапети – не се напукват, издържат на замръзване и за разлика от други декоративни материали, те до голяма степен са устойчиви дори на огън.
 • Голям асортимент
  Разбира се, няма как да пропуснем и големия асортимент, в който предлагат течни тапети. Богата цветова палитра, различни оттенъци на цветовете, брокатени примеси и друг вид декоративни частици – всичко това може да откриете в каталозите, предлагащи този вид интересна декоративна мазилка.
 • Естетика
  Лесното нанасяне на този вид мазилка я прави подходяща за нанасяне, както на стени, така и на тавани. Възможността да бъдат смесвани различни цветове и нюанси довежда до създаването на уникални комбинации, които да придадат характерен уют на един изискан дом.

Недостатъци на течните тапети

 • Висока цена
  Като сравнително нов и иновативен продукт, течните тапети са все още доста скъп материал, в сравнение с обикновените такива. Към момента, производителите на подобен вид тапети са малко на пазара, качеството на продукта е изключително високо, а цената му – недостъпна за мнозина.
 • Невъзможност за почистване
  За съжаление течните тапети не могат да бъдат почиствани. Но решението на този недостатък е сравнително лесно. Прави се малко количество течен тапет, който се полага на мястото, нуждаещо се от корекция, което ще заличи нанесената щета.

Вече знаете повече за течните тапети и за техните предимства и недостатъци. Не можем да отречем, че поставени правилно, те правят дома значително по-изискан и луксозен. Вие бихте ли използвали този вид декоративна мазилка за вашето жилище? Ако имате въпроси или нужда от помощ във вземането на правилните решения за вашия дом, не се колебайте да потърсите екипа на New Building Group. С богатия си над 10 г. опит в проектирането и изграждането в сферата на строителството, ние сме подготвени да ви дадем най-добрите насоки.